REKLAM KURULU TÜKETİCİYİ ALDATICI REKLAMLARA GEÇİT VERMEDİ!

Reklam Kurulu, 11 Temmuz 2023 tarihinde yapılan 335 sayılı toplantısında, yakın markajına aldığı, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalar hakkında erişim engeli dahil pek çok idari yaptırım uyguladı.

03 Ağustos 2023

REKLAM KURULU TÜKETİCİYİ ALDATICI REKLAMLARA GEÇİT VERMEDİ!

Reklam Kurulu tarafından bu ayki toplantıda gündeme alınan 94 adet dosyadan 80’i mevzuata aykırı bulunmuş olup bu dosyalardan 53’ü hakkında durdurma cezası, 3’ü hakkında durdurma cezası ve erişim engeli kararı, 21’i hakkında idari para ve durdurma cezaları, 3’ü hakkında ise idari para ve durdurma cezaları ile erişim engeli kararıyla birlikte toplamda 6.194.689-TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
Ayrıca, Kurul tarafından 14 adet dosyaya ilişkin tanıtımların mevzuata aykırı olmadığı kanaatine varıldı.
Kurul’un 335 sayılı bu ayki toplantısının ana gündem başlığını reklamlarda yer alan ana vaat-istisna uyumsuzlukları oluşturdu. Söz konusu ana vaat-istisna uyumsuzluklarının, özellikle çeşitli kampanya reklamlarında, faydalanılabilecek maksimum indirim tutarı, kampanyadan yararlanmak için gereken minimum sepet tutarı gibi kampanyanın esaslı unsurlarına açık ve anlaşılır bir biçimde yer verilmemesi gibi örneklerle tüketicilerin karşısına çıktığı görülmektedir. Bu minvalde, çeşitli kampanyalar kapsamında tüketicilere yönelik tanıtımlarında, kampanya ana vaatlerinin kampanyanın istisnalarıyla uyumsuzluk içerecek şekilde sunulması yoluyla tüketicileri aldatan, tüketicilerin satın alma kararlarını manipüle eden firmalar hakkında çeşitli yaptırımlar uygulandı.

Kurul tarafından alınan kararlara ilişkin basın bülteni için  tıklayınız.