TÜKETİCİ KONSEYİ’NİN 27 iİNCİSİ 07 EYLÜL 2023 TARİHİNDE ANKARA’DA TOPLANDI

27. TÜKETİCİ KONSEYİ’NDE DİJİTAL EKONOMİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM TARTIŞILDI

08 Eylül 2023

27. TÜKETİCİ KONSEYİ’NDE DİJİTAL EKONOMİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM TARTIŞILDI
 
 Tüketici Konseyi’nin yirmi yedincisi, 07 Eylül 2023’te Bakanlığımız koordinasyonunda Ankara’da toplandı.
 
Konseye tüketici örgütlerinin başkan ve üyeleri, özel sektör temsilcileri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
 
Konseyin açılış konuşmasını yapan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut GÜRCAN; tüketici politikalarının itici gücü olarak görülen Tüketici Konseyi’nin, tüm tüketicilerimiz için gerekli ortak aklı sağlayan öncü bir kurum olduğunu ifade etti. 
 
Dünya ekonomisinin, dijital ekonominin gelişimi ve sürdürülebilirliğin sağlanması şeklinde iki büyük dönüşüm geçirdiğini ifade eden GÜRCAN, bu dönüşümün dijital mal ve hizmet tanımlarını genişlettiğini ifade etti. İklim krizinin ortaya çıkardığı daha yeşil bir ekonomi ihtiyacının da tüketicileri etkilediğini belirten GÜRCAN, bu kapsamda planlı eskitme ile mücadele edilmesi gerektiğine ve ürünlerin dayanıklılığını, onarılabilirliğini ve geri dönüştürülebilirliğinisağlayan yeni politikalar üretilmesinin önemine işaret etti.
 
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni DİLBER ise Bakanlık olarak son dönemde tüketicinin korunması alanında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında Konsey üyelerine bilgi verdi. Tüketicilerin uyuşmazlık çözüm mekanizmalarına erişiminde yeni önlemler alındığını ifade eden DİLBER, bu konuda satıcılarla tüketicilere bir araya getiren yeni bir dijital platform kurulacağını da ifade etti. Yenilenmiş ürünlerin bir başka önemli alan olduğunun ifade edildiği konuşmada; telefon ve bilgisayar gibi ürünlerin kullanıldıklarından sonra yeniden ekonomiye kazandırılmasının israfın önlenmesine ve çevrenin korunmasına ciddi katkılar sağlandığı da ifade edildi. 
 
Konseyin ilk bölümünde tüketici örgütleri temsilcileri söz alarak güncel tüketici sorunları ile ilgili genel değerlendirmelerde bulundular. İkinci bölümde ise özellikle internet üzerinden satışlar ve tüketicilerin temel ihtiyaçlara erişimi hususları çerçevesinde görüşmeler yapılarak Konsey kararları üzerinde mutabakata varıldı.
 
Konsey kararları, içerdikleri konular itibariyle öncelikle ele alınması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlara bildiriliyor ve yıl içerisinde takip ediliyor.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.