Sosyal Medyada Yapılan Dolandırıcılık Yöntemleri

Dolandırıcılık Uyarısı: Sosyal Medyada Başlayan Dolandırıcılıklar

26 Ocak 2022

Dolandırıcılık Uyarısı: Sosyal Medyada Başlayan Dolandırıcılıklar
 
Sosyal medya, hile ve dolandırıcılıklar için bir yuvadır. Platformlar, dolandırıcıların sahte profillerin arkasına saklanmasını veya gerçek hesapları ele geçirmesini sağlıyor. Dolandırıcılar, güveninizi kazanmak için tanıdığınız biri gibi davranırlar. Bu sahtekarlar, acele etmez, kişisel bilgilerinizi vermeden veya sizden para istemeden önce haftalarca sizinle sohbet ederler.

İşte sosyal medyada başlayan dolandırıcılık örnekleri:


 İŞ VE YATIRIM DOLANDIRICILIĞI : Size bir iş veya çok para kazanmanız için yatırım fırsatları vaat eder. Gerçek şu ki, bu teklifler yalnızca paranızı, kişisel bilgilerinizi veya banka hesap bilgilerinizi almak için yapılan bir hiledir.
SAHTE ÖDÜL, ÇEKİLİŞ VE PİYANGO DOLANDIRICILIĞI: Size bir ödül kazandığınızı söyler, ancak ödülü almak için sizden bir ücret ödemenizi veya banka hesap bilgilerini vermenizi ister.
ROMANTİK DOLANDIRICILIKLAR: Çevrimiçi bir ilişki içerir, ancak güveninizi kazandıktan sonra sizden genellikle para veya kişisel bilgi göndermenizi ister.
ABONELİK TUZAKLARI: Sizi ücretsiz bir deneme teklifine veya bilginiz olmadan ücretli bir aboneliğe kaydolmaya ikna eder.
SAHTE 'İNFLUENCER' SPONSORLUKLARI : Sponsorluk fırsatları sunan gerçek markalar gibi görünür, ancak takipçileri artan etkileyicileri/sosyal medya kullanıcılarını banka bilgilerini paylaşmaları için kandırır.
PİYASA FİYATININ ÇOK ALTINDA FİYATLI CEP TELEFONLARI VE DİĞER ELEKTRONİK CİHAZLAR İÇİN REKLAMLAR: Bu ürünler asla teslim edilmez.
KİMLİK AVI DOLANDIRICILIKLARI : Parolanızı veya hesap bilgilerinizi çalmak üzere sahte bir giriş bağlantısını tıklamanız amacıyla sizi kandırmak için e-posta veya metin mesajları kullanırlar.

Bu dolandırıcılıklardan kaçınmak için şunları yapabilirsiniz:

 Şüpheli sitelere veya hesaplara dikkatli davranın. Dolandırıcılık, dostça bir istekle başlayabilir.
 Tanıdığınız birinden garip bir mesaj alırsanız, bu kişiyle doğrudan iletişime geçin. Kişiyi arayın veya yüz yüze konuşun.
 Sosyal medyada sizi takip eden yabancılara ve sizden bir şeyler vermenizi veya paylaşmanızı isteyen mesajlara karşı tetikte olun. Dolandırıcılar paranızın ve kişisel bilgilerinizin peşindedir. Cevap vermeyin.
 Yanıt vermeden önce her zaman iletişimde olduğunuz kişi veya şirketin hesabını ve kimliğini doğrulayın. Gönderenin e-posta adresine veya URL'sine yakından bakın. Söyledikleri kişi olduklarından emin olmak için kişi veya şirketle doğrudan iletişime geçin veya web sitelerine bakın.
 Bilgisayarınızı ve cihazlarınızı koruyun. Güvenlik yazılımı kullanın ve çok faktörlü kimlik doğrulama kullanarak hesaplarınızı koruyun.



Sosyal medyada güvende kalmayla ilgili daha fazla ipucu için Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz'u okuyun