GELENEKSEL TÜKETİCİ ÖDÜLLERİ KAPSAMINDA 23. & 24. TÜKETİCİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

18 Mart 2021

Dünya Tüketici Hakları Günü vesilesiyle Genel Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen 23'üncü ve 24'üncü Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreni, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN’ın teşrifleriyle ve Bakan Yardımcımız Sayın Sezai UÇARMAK’ın katılımlarıyla 17 Mart 2021 Çarşamba günü Ticaret Bakanlığı Konferans Salonunda Pandemi sebebiyle yalnızca ödül alacak davetlilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Genel Müdürümüz Ahmet ERDAL, Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreninin tüketicinin korunması alanındaki çalışmalarıyla örnek olan kişi ve kurumları ödüllendirmek amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.
Erdal, değişimi zorunlu kılan teknolojinin salgınla birlikte hayatımızda daha fazla yer almaya başladığını belirterek, “Teknolojinin sağladığı imkanlar salgının neden olduğu koşullarla birleşince bundan en çok etkilenen unsurlardan biri de tüketicilerdir.  Yaşanmakta olan bu dönemin koşulları tüketici davranış kalıplarını önemli ölçüde etkilemiştir.” dedi.

  • Bilinçli tüketim ve tüketiciyi korumak her zamankinden daha önemli
Bireylerin talep ettikleri ürün ve hizmet türlerinin farklılaştığını, harcama biçimlerinin değiştiğini ve elektronik ticaretin giderek daha çok tercih edildiğini ifade eden Erdal,  “Tüketicilerin içinde bulundukları durumdan faydalanarak satın alma davranışlarını olumsuz etkileyecek uygulamalar da artmıştır. Bununla birlikte, ülkemiz vatandaşları kadar şanslı olmayan, dünya nüfusunun önemli bir bölümünün temel sağlık hizmetlerini dahi alamadığı bu süreçte israf etmeden ve çevreye zarar vermeden tüketmek, bilinçli tüketim ve tüketiciyi korumak her zamankinden daha fazla önemli hale gelmiştir.” diye konuştu.

Erdal, Ticaret Bakanlığı olarak ülkemizde tüketicinin korunması ve bilinçli tüketim kültürünün yaygınlaşması konularında çok önemli hizmetleri yerine getirdiklerini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
“ Salgın sürecinde de faaliyetlerimizi aksatmadan sürdürdük, birçok yeniliği hayata geçirdik. Bilinçli tüketim anlayışı, insanların bir mal veya hizmeti satın alırken mevcut haklarının farkında olduğu, haklarını kullanırken cesurca davrandığı, israftan-savurganlıktan kaçındığı ve çevre hassasiyetine uygun şekilde hareket ettiği bir anlayıştır. Dolayısıyla, ülkemiz ekonomisi ve gelecek nesillerimiz açısından toplumun tüm birey ve kurumlarının sahip olması gereken bir anlayıştır.”
  • Ödüller, tüketicinin korunması alanında örnek olan kişi ve kurumlara
Tüketici Ödülleri Töreninde söz konusu hassasiyetleri taşıyarak vatandaşlara örnek olan kişi ve kurumlara ödül verdiklerinin altını çizen Erdal, 2020 yılının Mart ayında gerçekleştirmeyi planladıkları 23. Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreninin koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda ertelendiğini aktardı.

Erdal, ertelenen tören kapsamında ödül almaya hak kazanan kişi ve kurumlar ile resim ve karikatür yarışmalarında dereceye giren öğrencilere de ödüllerinin takdim edileceğini, aynı zamanda bu yıl da bilinçli tüketici, yazılı basın, radyo-televizyon programı, tüketici memnuniyetini ilke edinen firma ve bilimsel çalışma olmak üzere toplam 5 dalda ödül verileceğini bildirdi.

Ödül alacak kişi ve kurumların, her yıl olduğu gibi, objektif ve adil olmayı ilke edinen seçici kurul tarafından belirlendiğini vurgulayan Erdal, bu vesileyle ödül alacak kişi ve kurumların belirlenmesi aşamasındaki katkıları dolayısıyla Seçici Kurula teşekkür etti.

Erdal, temennilerinin ödüle layık görülen kişi ve kurumların, tüketicinin korunması alanında gösterdikleri yüksek sorumluluk anlayışını sürdürmeleri ve diğer kişi ve kurumların da bu anlayışın takipçisi haline gelmesi olduğunu ifade ederek, ödüle layık görülen tüm kişi ve kurumlar ile öğrencileri tebrik ederek konuşmasını sonlandırdı.
  • Tören Hakkında

Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreni tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketicilerin yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların teşvik edilmesi, tüketici hukuku veya tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların özendirilmesi amaçlarıyla 1998 yılından bu yana düzenlenmektedir.

2020 yılının Mart ayında gerçekleştirilmesi planlanan 23. Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreni koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda ertelenmişti. Ertelenen tören kapsamında ödül almaya hak kazanan kişi ve kurumlar ile 2021 yılında gerçekleştirilecek 24. Geleneksel Tüketici Ödülleri ile birleştirilmiş ve “Tüketici Hakları” konulu ortaokul öğrencilerine yönelik resim ve lise öğrencilerine yönelik karikatür yarışmalarında da dereceye giren öğrenciler için ödüller verilmiştir.

23. & 24. Geleneksel Tüketici Ödülleri Kapsamında;
 
I-   Bilinçli Tüketici Ödülü Dalında :
Cengiz ŞAHİN,
Melis ÇOT,
Serkan YORULMAZ,
Şükran Ebra AKTAŞ,
Muhammed Nurullah ÇELİK,
Ferhan Murat ÇAVUŞOĞLU,
 
II-  Yazılı Basın Tüketici Ödülü Dalında :
Hürriyet Gazetesi Muhabiri Aysel ALP,
Anadolu Ajansı Muhabiri Merve Özlem ÇAKIR,
Tüketici temalı haber portalı www.tuketicipostasi.com,
Sabah Gazetesi Ekonomi köşe yazarı Hazal ATEŞ,
Kütahya Doruk Gazetesi'nde Tüketici Köşesi başlığı Tüketici Hareketi Derneği Başkanı Cüney KÖŞE,
 
III- Radyo Televizyon Programı Ödülü Dalında:
CNN Türk TV Haber Muhabiri Fulya ÖZTÜRK,
NTV’de Ilgaz GÜRSOY’un hazırlayıp sunduğu “Ortak Gelecek” programı,
TRT HABER TV’de Gülçin ÜSTÜN CAN’ın hazırlayıp sunduğu “EKONOMİ 7/24” programı,
A PARA TV Haber Müdürü Murat OVUCU,
CNN TÜRK haber muhabiri Gülşen COŞKUN,
RADYOTRAFİK İZMİR, “FİGEN YEMENİCİ İLE TÜKETİCİNİN SESİ” programı,
 
IV- Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü Dalında :
ATMACA ELEKTRONİK SAN. VE TİC. A.Ş. (SUNNY),
GROUPE SEB İSTANBUL EV ALETLERİ TİC. A.Ş. (ROWENTA),
MAIS MOTORLU ARAÇLAR İMAL VE SATIŞ A.Ş. (RENAULT TÜRKİYE),
YATAŞ GRUP,
VESTEL TİCARET A.Ş.,
 
V-  Bilimsel Çalışma Ödülü Dalında :
“Her Şey Dahil Otellerde İsraf: Beş Yıldızlı Kıyı Otellerinde Bir Araştırma” isimli doktora teziyle
Dr. Mehtap ÖZKAN BUZLU,
“Tüketici Marka Tercihinin Eşik altı Görsel Uyaranlar İle Manipülasyonu” isimli doktora teziyle
Dr. Sefer DARICI,
“Etik Dışı Fiyatlandırma Uygulamaları Karşısında Tüketicilerin Düşünce ve Davranışlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma” başlıklı makaleleriyle
Dr..Emre YILDIRIM ve Dr. Kazım MERT,
"Gösterişçi Tüketimin ve Motivasyonlarının Yaş Kuşakları Ekseninde İncelenmesi" başlıklı doktora teziyle Tarsus Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Dr. Cansu TOR KADIOĞLU,
"Sonuç ve Teklifler" başlıklı bir kitap ile ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ,
ödüle layık görülmüştür.
 
Ortaokullar Arası ile Liseler Arası Resim ve Karikatür Yarışmaları Kapsamında;
Resim Yarışması Dereceye Giren Öğrenciler (Ortaoku) Türkiye Geneli Değerlendirmesi Sonucu
1. Muhammet Ali YOLCU              Iğdır                      Merkez KEY (Hazar) Koleji           
2. Hilal GÜLGÖR                              Trabzon               Ortahisar,Bahçecik İmam Hatip Ortaokulu
3. Neslişah TAŞKIN                         Denizli                  Merkezefendi   Havva Süleyman Yağlıca Ortaokulu
4. Melisa KÜÇÜKHÜSEYİNOĞLU Kastamonu        Seydiler Şehit Ersin Yenel Ortaokulu
 
Karikatür Yarışması Dereceye Giren Öğrenciler (Lise) Türkiye Geneli Değerlendirmesi
1. Sude KURNAZ              Ordu                     Altınordu B.B. Ordu Anadolu İlh. Fen ve Sosyal Bil. Proje Okulu
2. Sıla GÜNGÖR               Ankara                Çankaya Ali Hasan Coşkun Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi
3. Şevval CİĞERCİ            Kastamonu        İhsangazi Orhan Şaik Gökyay Güzel Sanatlar Lisesi
4. Zeynep Fatma              ASLAN                  Sakarya Geyve Anadolu Lisesi
Öğrencileri ödüle layık görülüştür