ICPEN, Google ve Apple ile Mutabakata Vardı

06 Temmuz 2021

Hileli, aldatıcı ve haksız ticaret uygulamalarıyla mücadele etmek için dünyanın dört bir yanından, 65’ten fazla tüketici koruma otoritesinin katılımıyla oluşturulan Uluslararası Tüketicinin Korunması ve Uygulama Ağı (ICPEN), en büyük iki uygulama mağazası olan Google Play Store ve Apple Store ile gerçekleştirdiği mutabakat sonucunda, bu iki büyük sanal marketin kişisel verileri nasıl kullandıkları konusunda tüketicileri bilgilendirmelerini garanti altına aldı. Böylece, tüketiciler hangi sanal uygulama marketinin ne tür bir kişisel veri kullanım politikasına sahip olduğunu bilerek bu mağazalar arasında daha sağlıklı bir karşılaştırma yapabilecek.
 
Müdahalenin ardından Google, uygulama sağlayıcılarının Google Play Store da her uygulamanın sakladığı ve potansiyel olarak üçüncü kişilerle paylaştığı kişisel veriler konusunda kamuoyu bilgilendirmesi gerekeceğini duyurdu. Apple da, bu süreç içerisinde, bahsi geçen bilgilendirmeyi Apple Store’da gösterecek ve bu sayede tüketicinin daha bilinçli seçimler yapmasını teşvik edecek.
 
Küresel Gizlilik Uygulama Ağı (GPEN) tarafından da onaylanan bu ortak girişim, tüketicilerin her gün birden fazla uygulamayla etkileşime girdikleri çevrimiçi ortamda ve giderek daha fazla zaman harcadıkları bir sanal dünyada etkin bir şekilde korunmalarını sağlamak için uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı. ICPEN, birlikte çalışmanın gücünden yararlanarak, hem toplanan hem kullanılan kişisel verilerle ilgili olarak tüketicilere açık ve anlaşılır bir politika sunulmasını sağladı. Bu, tüketicilerin herhangi bir uygulamayı indirmeden önce bilinçli kararlar vermeleri açısından önem taşıyor.
 
BU müdahalenin ardından Apple, haziran ayında Apple Store’daki her uygulamanın ürün sayfasında, uygulamanın topladığı veriler hakkında önemli bilgiler ve gizlilik politikasındaki en önemli verilerin erişebilir bir özetini içeren yeni bir bölüm hazırladığını duyurdu. Söz konusu değişikler, tüketicilerin bir uygulamayı satın alıp almamayı veya indirip indirmemeyi seçerken gizlilik sorunlarını daha kolay göz önünde bulundurabilecekleri anlamına geliyor.