REKLAM KURULU İNDİRİM KAMPANYALARINI İNCELEMEYE DEVAM EDİYOR!

29 Mayıs 2024

REKLAM KURULU İNDİRİM KAMPANYALARINI
İNCELEMEYE DEVAM EDİYOR


Reklam Kurulu tarafından 16 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilen 344 sayılı toplantıda, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalar incelenmiştir.
 
Reklam Kurulu tarafından bu ayki toplantıda görüşülen 161 adet dosyadan 139’u mevzuata aykırı bulunurken söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 28.884.143-TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.
 
Böylelikle, yılın ilk dört ayında Kurul tarafından toplam 639 adet dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunulmuş olup aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 554 adet dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 94.139.110-TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.
 
Kurul’un 344 sayılı toplantısının ana gündem konusunu Reklam Kurulu’nun yakın takibinde olan indirimli satış reklamları oluşturmuştur.

Çok sayıda üründe çeşitli oranlarda indirimlerin yapılacağının ilan edildiği indirimli satış kampanyaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çokça tercih edilen bir pazarlama yöntemidir. Özellikle zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın çok çeşitli ürünlere uygun koşullarla ulaşabilmeye olanak sağlayan çevrimiçi alışveriş kanallarının yaygınlaşmasıyla birlikte indirim kampanyalarının da sıklaştığı ve çeşitlendiği ve bununla beraber çeşitli tüketici mağduriyetlerinin de arttığı gözlemlenmektedir.
 
Bu çerçevede, Reklam Kurulu yakından takip ettiği tüketicileri aldatan, yanıltan, gerçekte olduğundan daha fazla indirim yapılıyormuş algısı oluşturan indirimli satış reklamları ve uygulamaları hakkında bu ay da incelemelerine devam etmiştir.  Bu ay Kurul gündeminde görüşülerek karara bağlanan dosyalarla birlikte yılın ilk dört ayında Reklam Kurulu tarafından 51 adet indirimli satış dosyası hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 11.457.805-TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.
 
Kurul tarafından alınan kararlara ilişkin basın bülteni için tıklayınız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.